20 jan

Sigurnost na internetu: Savjeti za vas i vašu djecu

Fenomen masovnih medija i interneta kao jednog od njih ima veliki uticaj na društvo u cjelini i postaje ljudska svakodnevica.

Neosporna je činjenica da internet na direktan ili indirektan način prisutan u svim aspektima života ljudi, od privrede i ekonomije pa sve do one privatne sfere života koja je i najviše podložna manipulacijama.

Kao takav prihvaćen fenomen internet kao medij uveliko utiče na razmišljanje ali  i kreiranje ličnih stavova pojedinaca, naročito djece.

Statistika kaže da je internet prisutan u više od 60 odsto domaćinstava. Današnja djeca odrastaju uz njega, a navikavanje na ovaj medij, čak i za one najmlađe, dešava se veoma brzo, gotovo neprimjetno. Upravo zato je za svakog roditelja jako bitno da upozna načine uz pomoć kojih svoju porodicu može zaštiti na internetu.

Donosimo vam neke od savjeta kako da povećate vašu i sigurnost vaše djece na internetu.

Osnovni koraci zaštite na internetu

Osnovno što svaki korisnik interneta mora da zna je da na internetu nema tajni. Sve se vidi, sve ostaje sačuvano i do svakog korisnika je moguće doći preko IP adrese računara.

I kada mislite da ostavite neki komentar ili tekst pod pseudonimom vi ga zapravo ostavite sa vašim IP podacima i vrlo lako je dokazati ko je takav sadržaj ostavio na internetu, bilo da je riječ o portalima, forumima ili ostalim segmentima interneta.

Imajte u vidu da je najvećem broju hakera glavni cilj dočepati se vaših ličnih podataka ili podataka vašeg bankovnog računa. Izbjegavajte sledeće stvari kako bi ih sprječili u tome:

 • Prije unošenja bilo kakvih podataka na internetu važno je da provjerite da li je ta stranica zaštićena.
 • Kad unosite vaše lične podatke na internetu važno je da pazite da niko ne vidi ono što ukucavate od vaših ličnih informacija.
 • Nikada ne otkrivajte šifre, PIN kodove ili kodove za autorizaciju transakcija MACove nekome ko vas je kontaktirao.
 • Ne ostavljajte vaše lične informacije i podatke na internet stranicama do kojih ste došli preko poveznica linkova dobijenih u email porukama. Banka vam nikad neće poslati email poruku sa poveznicama na takve stranice.
 • Jedinstveni matični broj nigdje ne unosite na internetu. Zapamtite to vam može tražiti isključivo policija ili tužilaštva. Ukoliko vam neko na internetu zatraži taj broj obavezno ga odbijte.
 • Servisima za email nikad ne otkrivajte povjerljive podatke i informacije, jer nikad niste u potpunosti sigurni da li toj pošti možda još neko može da pristupi i zloupotrebi vaše informacije.
 • Morate čuvati vaše povjerljive podatke, korisničko ime, šifru i broj kartice uvijek na vama najsigurnijem mjestu. Ukoliko te podatke čuvate na kompjuteru špijuniranjem se lako može do njih doći.

Savjeti za svakodnevne internet aktivnosti

Svakodnevne, naizgled nezazlene aktivnosti na internetu, od komunikacije sa kolegama ili prijateljima, download programa, filmova ili muzike, transakcije, posjete forumima… sve ovo mogu biti prilike da vam neko otkrije lične podatke.

Iako se takvi slučajevi ne dešavaju često, i mnogi su o njima samo čitali ili slušali na vijestima, hakeri sa svega par ukradenih ličnih informacija mogu dosta da vam zagorčaju život, a u ozbiljnijim slučajevima krađe identiteta i da vam stvore velike probleme sa zakonom.

Posebnu pažnju treba da obraćate na sumnjive email poruke koje vam dolaze na vašu email adresu. Pažljivo pristupajte sa klikanjem na attachment-e i linkove koje dobijate bilo u email poruci, na nekom forumu ili četu. Sve sumnjive poruke najbolje je da uklonite odnosno obrišete iz vašeg inbox-a.

Ovo su još neki od savjeta kojih se trebate držati ako želite da se zaštitite dok ste na internetu:

 • Ukoliko pristupate nekim sigurnosnim podacima npr. bankovnom računu gdje je potrebno da unesete ime i šifru nemojte to raditi sa javnih računara odnosno kompjutera kojima pristup ima veći broj osoba.
 • Ne objavljujte vaše privatne podatke na četu ili društvenim grupama jer na taj način ih servirate svima javno.
 • Ne dijelite vaše fotografije putem raznih internet stranica jer ih je lako zloupotrebiti.
 • Aplikacije i programe uvijek preuzimajte isključivo iz pouzdanih izvora, a to službene stranice, ili trgovine koje se bave takvim aplikacijama i programima.
 • Nikad ne unosite lične podatke i šifre na način da bi ih neko mogao prepoznati. Izbjegavajte šifre poput vašeg broja telefona, datuma rođenja ili sličnih kombinacija brojeva.
 • Ukoliko imate informaciju ili ste posumnjali da vam je neko zloupotrebio vaše lične podatke odmah obavjestite policiju.

Kako zaštiti lični identitet na internetu?

Uz veliki broj socijalnih mreža teško je zaštiti lični identitet ali je moguće pridržavati se određenih preporuka kako vaš identitet ne bi bio u potpunosti javan i dostupan manipulatorima.

Tako na primjer možete da da ograničite količinu ličnih podataka i informacija koji su javno dostupni na društvenim mrežama. Osobe koje žele da vam uzmu identitet te informacije prvo prikupljaju putem javnih društvenih mreža dio po dio sve dok ne izgrade profil svoje žrtve. Oni koji vas znaju imaju vaše podatke od broja telefona, datuma rođenja i ostalih informacija. Oni koji vas ne poznaju i ne treba sve te informacije da imaju.

Takođe, ukoliko je potrebno da za određenu uslugu na internetu kreirate smislite snažnu i jedinstvenu šifru. Potrebno je da izbjegavate korišćenje uobičajenih riječi i izraza, vaš datum rođenja, kombinacije imena i prezimena… Kad ste god u prilici koristite kombinaciju slova i  brojeva jer je to onda teže pretpostaviti potencijalnim prevarantima.

Naročito oprezni morate biti kada su u pitanju u email poruke u kojima se od vas traži da im dostavite lične podatke da bi se ulogovali na sajt. To je potrebno maksimalno da izbjegavate.

Sigurnost na društvenim mrežama

Svi ih koristimo, ali ih ne koristimo svi na pametan način. Iznošenje ličnih podataka na društvenim mrežama ima veći negativni uticaj nego kad bi išli od kuće do kuće i pojedinačno govorili svoje podatke drugima.

Zastupljenost društvenih mreža na internetu je velika i gotovo svi im imaju pristup, od vaših prijatelja, do onih koji vam možda i nisu prijatelji, već im je cilj da vas kompromituju ili da vam ukradu identitet.

Jedna od najbitnijih stvari koju uvijek morate imati na umu jeste da nikad ništa ne možete u potpunosti obrisati sa interneta. I kad se odlučite da uklonite profil sa neke od društvenih mreža vi ga nikad ne možete u potpunosti izbrisati već samo sakriti.

Dakle ono što jednom objavite to ostaje zauvijek. Jednom kad informaciju plasirate na internet gubite kontrolu nad tim sadržajem odnosno osobama koje te informacije kopiraju, gdje ih koriste i kako ih distribuiraju.

Zato je jako bitno da kad objavljujete neki status ili fotografiju dobro razmislite da li ste spremni da je svi vide – vaši članovi porodice i najbliži prijatelji ili možda poslodavci.

Pojedina istraživanja pokazuju da čak 80 odsto poslodavaca prilikom zapošljavanja kandidata unesu njegovo ime i prezime u pretraživač i pogledaju šta ima objavljeno u vezi sa njim i šta je on objavljivao. Treba da pazite na svako objavljeno slovo i svaku objavljenu fotografiju koja se može dovesti u vezu sa vašim imenom.

Neka vaše lične informacije na društvenim mrežama i ostanu lične a ne javne, jer to i po svom osnovnom imenu nisu. Što više informacija postavite na društvenu mrežu, to će nekoj drugoj osobi biti lakše da ih iskoristi u svrhu krađe vašeg identiteta. Ukoliko ima na pretek informacija o vama, lako će ih iskoristiti za neko krivično djelo.

Ovo ne znači da treba da izbjegavate društvene mreže. Jednostavno treba da ih koristite na pravi način.

Ovo podrazumijeva i to da ne tretirate sve virtuelne prijatelje jednako, jer društvene mreže se koriste se u razne namjene. Dio je zabava dio posao a dio formiranje brojnih prijateljstava iz raznih aspekata života. Postoje alati za upravljanje društvenim mrežama koji vam omogućavaju da smanjite vidljivost dijeljenih informacija na društvenim mrežama. Nije potrebno svi da vide vaše objave na njima.

Ukoliko ste javna ličnost, novinar ili bloger i želite da imate javan profil, onda je najbolje da otvorite stranicu za obožavaoce na kojoj se podstiče na učestvovanje ali se ne iznose lični podaci. Lični profil sačuvajte za stvarne prijatelje, porodicu i ljude koje poznajete i vjerujete im.

Sigurnost djece na internetu

Navikavanje mladih na internet dešava se brzo i neprimjetno, pa djeca vrlo rano ispoljavaju želju da što više vremena provode na internetu. Pravilo je da što su djeca mlađa to su i manje sposobna zaštititi se od raznih neželjenih uticaja pa je sigurnost djece na internetu nešto o čemu bi najviše računa trebali voditi roditelji.

Internet kao i svaki drugi medij ima svojih prednosti ali ima i mana. Upravo zahvaljujući internetu u svako vrijeme su svima dostupne sve informacije i svi sadržaji i to zapravo predstavlja najveću prednost interneta kao medija. Međutim kad su djeca u pitanju to predstavlja i najveću opasnost.

Nikako nije dobro da sve informacije budu dostupne svima iz razloga što svi sadržaji nisu prilagođeni djeci i mladima. Roditelji imaju razne mogućnosti i softwareska rješenja da blokiraju pristup određenim tipovima stranica ili konkretnim stranicama, kako bi kontrolisali sadržaj koji je dostupan njihovoj djeci.

Ovo je veoma bitno kada su u pitanju društvene mreže i razni servisi za chat, jer mnogi hakeri i pedofili koriste ove servise kako bi stupili u kontakt sa djecom lažno se predstavljajući kao njihovi vršnjaci. Neophodno je redovono djeci ukazivati na takve opasnosti i objasniti im da je kontakt sa nepoznatim osobama ponekad opasniji u viruelnom nego u stvarnom svijetu.

Većina djece koja koristi čet na internetu kao način komuniciranja sami priznaju da se na svojim profilima predstavljaju onakvim kakvi bi željeli da budu. Iz ovog je jasno zaključiti da čet djeci daje mogućnost da bar prividno sakriju sve svoje nedostatke i pokažu se u najboljem svjetlu.

Iako na prvi pogled ovo djeluje bezazleno, postavlja se pitanje koliko će se ta navika da mogu da se predstave drugačijim nego što stvarno jesu odraziti na njih u budućnosti i da li će svoje pravo lice sakrivati i u stvarnom životu, a ne samo u virtuelnom svjetu.

Savjeti za roditelje kako da zaštite dijecu na internetu

Mnoga istraživanja pokazuju da čak 70 odsto djece ima kompjuter u stanu ili kući, od kojih se 90 odsto njioh zna veoma dobro služiti njime. Većina djece kaže kako računar koristi jedan sat dnevno , ali postoje i oni koji se ne boje reći da pred kompjuterom provedu više od tri sata u danu.

Drugim riječima, ako ne kontrolišete aktivnosti svog djeteta na internetu, ono je svaki dan bar nekoliko sati potpuno nezaštićeno i podložno raznim oblicima manipulacije, krađe podataka (vaših ili njegovih), internet nasilja pa čak i stvarnoj, fizičkoj opasnosti.

Ovo su neki od savjeta kojih bi se svaki roditelj trebao priodržavati:

 • Sigurnost djece na internetu zavisi od vas. Zato uvijek ograničite korišćenje interneta vašem djetetu.
 • Razgovarajte sa njima zašto im treba internet i šta rade na njemu. Naročito im objasnite da sve što objave na internetu zauvijek ostaje vidljivo
 • Upoznajte i vi online prijatelje vaše djece, kako bi imali znanja o tome sa kim vaše dijete komunicira.
 • Uvijek morate govoriti vašoj djeci da ne smije ostavljati na internetu svoje lične podatke, ime prezime, broj telefona, fotografije jer se to na lak način može zloupotrebiti.
 • S vremena na vrijeme upišite ime vašeg djeteta u Google pretragu da vidite da li se njegovo ime nalazi na nekim od internet stranica.
 • Ne treba da im dozvolite da imaju zaključan računar ili neke od aplikacija. Jako je važno da sve šifre i vi znate kako bi mogli na vrijeme da reagujete ukoliko je to potrebno.
 • Objasnite djeci da se ni pod kojim okolnostima ne sastaju sa ljudima koje upoznaje preko interneta.
 • Ohrabrite svoju djecu da sa vama pričaju o stvarima koje koriste na internetu i sajtovima koje posjećuje.
 • S vremena na vrijeme posjećujte internet stranice zajedno sa vašim djetetom da sagledate koji su njegovi afiniteti.

Savjeti za djecu

Iako je najveća odgovornost na roditeljima, djeca takođe trebaju da su svijesni da svaki odlazak na internet podrazumijeva i određenu dozu odgovornosti s njihove strane. Ovo su stvari koje im trebate reći ukoliko žele vašu dozvolu da koriste internet:

 • Potrebno je da uvijek sa starijima pričate o sadržajima koje posjećujete na internetu
 • Dobro pazite šta objavljujete na društvenim mrežama. U budućnosti se to može jako negativno odraziti na vas.
 • Nikad nemojte da krijete od roditelja šta radite na internetu
 • Ne smijete ostavljati svoje lične podatke na internetu, naziv škole u koju idete ili slično jer to neko može da iskoristi
 • Ne treba da kupujete ili zakazujete bilo šta na internetu sve dok ne pitate roditelje.
 • Ukoliko neko od vas preko interneta zatraži da nešto učiniš što smatraš da nije uredu obavezno pitati roditelje o tome
 • Ukoliko vam neko prijeti na internetu obavjesti starije.
 • Nikad se ne upuštajte u neke rasprave na četovima ili forumima

Obzirom na činjenicu da je internet beskrajno carstvo informacija i sadržaja nije moguće predstaviti sve pozitivne i negativne strane ovog medija, istovremeno nije moguće dati precizan odgovor kako internet utiče na razvoj djeteta.

Svakodnevno smo svjedoci slučajeva koji svjedoče o krađi identiteta pomoću interneta , kao i o nasilju , posebno silovanju djevojčica pronađenih podsredstvom interneta. Ovi podaci nam ozbiljno ukazuju na to da kao roditelji moramo da internet shvatimo kao opasan u istoj ili čak većoj mjeri nego što je on koristan za djecu.

Zato je sigurnost djece na internetu u vašim rukama. Koliko se vi kao roditelji angažujete u tome da saznate šta vaše dijete radi na internetu toliko će i ono biti na njemu zaštićeno.

(taster.ba)

Share this

Comments (18)

巨根增大网
23. Maja 2018.

人不学不知义!特来学习学习!

巨根增大网
1. Juna 2018.

让人百看不厌的博客,真的不是很多!

藏金网
7. Juna 2018.

这个博客就像一座宝藏,我是来掘金滴!

kitty23
18. Juna 2018.

第一次看,感觉还挺新鲜!

948
22. Juna 2018.

炎热夏天,闲来无事,拜读博客,消暑解闷!

爱就爱啦
5. Jula 2018.

从百度点进来的,学习学习,呵呵!

闺房独自乐
14. Jula 2018.

炎热的夏天,看到这样的博客瞬间清凉了许多!

罗拉套图网
5. Avgusta 2018.

到你的博客走一趟,如同阳光洒在我脸上,心里暖洋洋!

大喜
16. Avgusta 2018.

这里真心不错,每次来都有新收获!

948
26. Avgusta 2018.

三天两头过来看一看,每次看完都有新体验!

尚盈股票配资
8. Septembra 2018.

股票配资是一种放大的股票投资工具,将用户的自有资金按照一定配资倍数放大给投资者使用;投资者只需支付相应的保证金及资金管理费。
股票配资能有效的放大投资收益。在系统性或确定性机会出现时,投资者运用配资方案,可以获得自有资金基础上1—10倍的资金,能够将收益水平放大到几倍。投资者需要注意,配资工具在放大收益也会放大亏损风险,投资者应在投资机会比较确定并管理好风险的前提下使用,投资一些相对稳健的股票。
对股票配资稍微了解一点的人都应该认识到进行股票配资,放大了交易的比例,扩大收益。首先股票配资使一部分缺少资金的人能抓住有利的进场时间迅速获利;其二,股票配资可以使那些正做其他生意的人不至于因为把资金投入期货市场股票市场而耽误生意的运营;其三,股票配资,需要由出资方监督,这样对股票配资者来说就是一种提醒,使股票配资者能及时止损,使他们不至于把全部资金全部投入以至于亏完,通过阶梯式的资金投入也一定程度上限制了投资者的赌博心理,为调整操作思路赢得了时间。
股票等电子化的金融投资方式本身对于大部分中国投资者来说就是一个比较新型的东西。在中国发展起来的时间不是很长,但由于其突出的优势,这几年发展速度惊人,可以说股票基本上已经达到全民皆股的规模。
尚盈股票配资模式只要运作合理,是有一定好处的,同时也提高了资金的使用效率,对合作双方来说都是比较有利的。
多数投资者具有良好的盈利能力和风险控制能力,但受制于自身资金量较小,其操盘能力和盈利能力无法得到充分发挥。而解决这一问题最直接的方法就是扩大操作资金。利用资金杠杆,在大行情中,只要把握一次机会即能实现利益最大化。股票配资就是为具备丰富操盘经验及良好风险控制能力的投资者提供的放大其操作资金的业务。
配资炒股合作中的双方称为操盘方和出资方,操盘方是指需要扩大操作资金的投资者,出资方是指为操盘方提供资金的个人。合作过程如下:
首先,操盘方与出资方签署合作协议,约定股票配资费用及风险控制原则;
其次,操盘方作为承担交易风险的一方,向出资方交纳风险保证金(此为操盘方自有资金),以获得出资方提供的 1-10倍于其自有资金的交易账户;
之后,由操盘方独立操作该账户,同时,出资方按合同约定对该账户进行风险监控,以确保其出资安全。

藏阴套图网
20. Septembra 2018.

认真拜读,好为学徒!

daxi
4. Novembra 2018.

学无止境,认真拜读!

xing
11. Novembra 2018.

来看看,因为,总能学到东西!

域名
23. Novembra 2018.

时间真快,又到年底!正好有空,到这里看看!

Sannyvex
10. Decembra 2018.

Make a more new posts please :)
___
Sanny

妈妈易
22. Decembra 2018.

人生如白驹过隙,每天浏览几篇博客,学习学习,充实自己!

hailporn
15. Januara 2019.

Hello There! Have A Good Day!

Leave a reply